Barmhartigheid is van alle tijden, zelfs vandaag de dag is het nog actueel. Jong, oud, arm, rijk, man of vrouw waar ook ter wereld, iedereen heeft behoefte aan barmhartigheid.
Jezus heeft ons tijdens zijn leven laten zien wat barmhartigheid is; hongerigen gaf hij eten, dorstigen gaf hij te drinken. Zelfs diegenen die geen onderdak hadden en naakt waren gaf hij een dak boven hun hoofd en kleding. Zieken bezocht hij en
verzorgde hen en voor de doden zorgde hij met eerbied. Hij gaf als ultieme daad van goedheid zelfs zijn leven, maar hij stond op uit het graf. De hoop die dat geeft, geven we door: door barmhartig te zijn en goed te doen.
In het woord hart komt in het woord barmHARTigheid voor. De onderdelen van de basisschikking vormen gezamenlijk een open hart. Het hart staat open, zodat het een ander het ziet, medelijden heeft en zich over de ander ontfermt. Verder worden er zeven glazen gebruikt; 7 werken van barmHARTigheid.
De 1
e lijdenszondag staat de tekst uit Mattheus 25: 26 centraal. Ik was ziek en jullie bezochten mij. Een zieke is kwetsbaar, hij/zij kan niet deelnemen aan onze maatschappij en we lopen er liever omheen. In het woord bezoeken staat het woord zoeken en dat doet Jezus. Hij zoekt de zieken, de zwakken en diegenen die buiten de maatschappij staan.
In de 7 glazen staan bloemen. Vaak nemen we een bloemetje mee naar een zieke of iemand die even onze zorg of aandacht nodig heeft. In dit geval zijn het voorjaarsbloemen, bloemen die ons laten weten dat er hoop is. Hoop voor de toekomst, hoop op nieuw leven, hoop op licht.
Tussen de boomstammetjes die een open HART vormen ligt een slinger van geurige lavendel. Geurig, ook als ze droog zijn verspreiden ze nog een heerlijke geur.De buxus symboliseerd hoop en volharding, zij blijven altijd groen. Vooral in deze tijd van corona worden we geconfronteerd wat ziekte betekend en wat voor invloed het op ons dagelijks leven heeft.